ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΜΕΖΕΔΑΚΙ ΣΑΛΑΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

YΛΙΚΑ

Για τα κεφτεδάκια
700 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος ανάμεικτος με χοιρινό
100 γραμ. μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο
2 κρεμμύδια, τριμμένα στο μούλτι
3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στο μούλτι
1 κουτ. σούπας γάλα
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό
1 κουτ. σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
¼ κουτ. γλυκού κύμινο
¼ κουτ. γλυκού κάρυ
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το στιφάδο με μανιτάριια
1½ κιλό κρεμμυδάκια μικρά για στιφάδο
1 βαζάκι ΜΕΖΕΔΑΚΙ ΣΑΛΑΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ απο την σειρά μας ΟΙ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ - ΔΙΡΦΥΣ
1 κιλό ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες στο μούλτι
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλικομμένο
2 δαφνόφυλλα
1 πρέζα ζάχαρη
1 ξύλλο κανέλλας
¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι
¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
2 κουτ. σούπας ξύδι
½ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια λεκανίτσα απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το γάλα και το λάδι.
Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε το ψωμί, τα κρεμμύδια (με τα υγρά τους), τα σκόρδα, το αυγό, τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο.
Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 60΄.
Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια σε νερό, (όταν τα καθαρίζουμε μέσα στο νερό, αποφεύγουμε το κλάμα).
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια για ένα λεπτό να ζεματιστούν.
Βάζουμε το λάδι σε τηγάνι, ή πλατιά κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει και σοτάρουμε μέσα σ' αυτό τα κρεμμυδάκια λίγα - λίγα.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, στραγγίζοντάς τα καλά.
Βγάζουμε τον κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε μέτρια σε μέγεθος κεφτέδες.
Στο ίδιο λάδι που τηγανίσαμε τα κρεμμύδια, (συμπληρώνουμε και λίγο ακόμη αν χρειαστεί), τηγανίζουμε ελαφρά τα κεφτεδάκια, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
Τα βγάζουμε απ᾿ το τηγάνι και τ᾿ απλώνουμε μαζί με τα κρεμμύδια στη γάστρα.
Ρίχνουμε, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το περιεχόμενο απο το βαζάκι μανιταριών και ανακατεύουμε τον πελτέ με τη λιωμένη ντομάτα και τη ρίχνουμε κι αυτή, πάνω στο φαγητό.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το ξύδι, το ξύλο κανέλλας, το λάδι και τα δαφνόφυλλα.
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C στις αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, να ροδοκοκκινίσει και να μείνει με το λάδι του.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
EXECUTIVE CHEF
ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ